Minden tizedik nevező irodáját az ESTON felügyelte

Az év ezen időszaka különösen izgalmas a cégek számára: újonnan elkészült irodájuk ugyanis megmérkőzik az Év Irodája címért. A mezőny már sokadik éve erős, hiszen a hazai és nemzetközi vállalatok fontosnak érzik, hogy munkavállalóik modern, új, és minden szempontból emberközeli környezetben dolgozhassanak.

Az ESTON által menedzselt kialakítások egytől egyig megköveteltek precizitást és hatékonyságot, és persze alkalmazkodási képességet. Az egész év a változásról és annak elfogadásáról szólt, nem említve az új elvárásokat, amik központjában a legfontosabb elem állt: az ember. Több, mint 60 Év Irodája nevező közül összesen 6 iroda projektmenedzsmenti feladatát látta el az ESTON International. De mik is voltak a főbb irányvonalak?

Az idei évben a futurisztikus megoldások, a proptech kiforrott eszközei és a fenntarthatóság voltak a hívószavak. Ennek ékes példája a BudaPart GATE irodaházban kialakított IncepTech iroda. A SpaceGardennek keresztelt projekt nem más, mint egy „szárazföldi űrhajó a Dunaparton.” A plafonról lelógó növények, hosszan elnyúló, néhol köralakú fénycsíkok azt a benyomást keltik, mintha az üvegen túl a Tejút nézne vissza ránk.  Földi jóból azonban bőven kijutott: van itt stúdiószoba hangszerekkel és teljes felszereléssel, keverőpult az étteremben, könyvtárszoba pihenőkanapéval és számtalan egyedi dísztárgy és berendezés. A futurizmus jegyeként természetesen szabályozható áttetszőséget lehet varázsolni a tárgyalók üvegfalaira, az étteremben elhelyezett kamerával pedig a teljes irodatérbe lehet tartalmat sugározni.

Maradva az űrtechnológiánál és a cyberpunk stíluselemeinél, az IDEMIA Hungary is hozza az itt elvárt rendkívül magas minőséget és kreativitást: a képeket nézve ugyanis nem tudjuk eldönteni, hogy miért borítottak be egy egész falat ikonokkal. A megfejtéshez valamelyest jártasnak kell lenni egy bizonyos banda dalszövegeiben (tipp: érdemes próbára tenni az elménket és végigolvasni a nevezési szöveget). Az űrkorszak hajnalán járva két lábbal kell a Földön állnunk, hogy megértsük: bizony az ember leghűségesebb társa járt először a Hold világos oldalán. Minderre bizonyítékot a hozzánk legközelebbi égitest egyik kráterében találhatunk.

Ezt követően az IFUA Horváth & Partners modern, élhető és funkcionalitásában gazdag irodáját mutatjuk be. Az irodaterek a munkavégzés jellege szerint kerültek kialakításra, így odafigyeltek a munkavállalók egyedi igényeire, és létrehoztak csendesebb és csapatmunkára alkalmas munkaállomásokat is. A kialakítás során az egyik legfontosabb cél a cég egységének megőrzése volt: a dunai panorámával rendelkező, ún. cafetéria ad helyet a havonta megrendezett IFUA napnak, ahol akár ez egész szervezet össze tud gyűlni. Itt már megjelennek a tárgyalók foglaltságát kijelző rendszerek mellett a hibrid munkavégzést biztosító és támogató eszközök, mint például a falra festett kivetítő vászon, vagy a kihangosító rendszerek a videóhívásokhoz, megbeszélésekhez.

Az egyediség persze nem előre leírt recept alapján születik. Van, ahol az adja az ízét, hogy a tervező személyes kapcsolata ösztönzi a változást. Így történt a HLBS Network irodájának tervezése során is, hiszen a vállalatcsoport egyik tulajdonosának, Gábriel Péternek a keze munkája vált valóra a BSQ irodaházban. A külön konditeremmel és szoláriummal ellátott munkahely ötvözi az eleganciát a stílusossággal: az egész tér egyedileg tervezett illattal csábítja dolgozóit nap, mint nap. Külön érdekesség, hogy a cég korábbi lokációján, a Panoráma házban a property management csapat az ESTON International volt, és a BSQ kezeléséért is ők felelnek. Ennek következtében a rájuk bízott projektmenedzsment feladatkör a lehető leghatékonyabb lett.

Open office. Ez a kifejezés a tervezők számára komoly kihívást jelent, hiszen a nagy, egybefüggő terek monotonitását szükségszerű megtörni, hogy élhető helyiséggé váljon és segítse az együttműködést, miközben megtartja az egyes munkavállalók saját szféráját. Az ESAB közel 1800 négyzetméteres irodája a Corvin Technology Parkban jó példa a helyzetmegoldásokra. Számtalan ponton akusztikai megoldások segítik a hangok tompítását, a kisebb csoportok számára adott a helyi hőszabályozás lehetősége, a világítás pedig automatikusan szabályozott. De hogy a helyzet adta kihívások ne legyenek szokványosak, a tervezett költözés 2020 március közepére esett. A dátumot megelőző pár hétben kezdett világossá válni, hogy komoly változásokra lehet számítani országon belül és kívül. Ezért amellett döntött a vezetőség, hogy egy héttel korábbra hozzák a költözést, így szimultán folytak a befejező munkálatok és a „birtokba vétel”.

Ugyanebben az irodaházban foglal helyet a Howden magyarországi leányvállalatának központja is. Bátor választások eredménye az iroda, köszönhetően a kellemes színvilág közt megbújó erős, magabiztos színek dominanciája és a feltűnő dizájnelemek használata. Az open office-tól elrugaszkodva itt a „szigetek szeparáltsága” kapott nagyobb hangsúlyt: külön pihenősziget szolgál a feltöltődésre és elmélyülésre, míg a zöld növényszigetek az „irodaház-hatást” hivatottak megtörni. Projektmenedzsmenti és belsőépítészeti szempontból itt sem ért véget a kihívások sora, ugyanis a kivitelezés során, egészen pontosan félúton az ESAB és a Howden cégek szétváltak, így fizikailag is el kellett különíteni a két teret. Szerencsére mindkét fél saját stílusjegyekkel operál, ezért teljes átalakításra nem volt szükség, sokkal inkább műszakilag kellett megoldani a szeparációt.

Az előbb bemutatott irodaterek megtekinthetőek a következő linkekre kattintva:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart