Fradi – UTE rangadó az irodapiacon

Mit látunk a legfrissebb, 2020 utolsó negyedéves piaci adatokból?

A legfrissebb irodapiaci elemzés számait vizsgálva teljesebb, minden eddiginél részletesebb képet kaphatunk az elmúlt időszakról és hatásairól. Már nem az a kérdés, hogy visszaesett-e a kereslet, hanem hogy mennyire.

Az Eston legfrissebb jelentéséből kitűnik, hogy a hazai teljes irodabérleti kereslet 2020 utolsó negyedévében 86 305 m2 volt, így az azt megelőző év hasonló időszakában mért 202 510 m2-hez viszonyítva közel 60%-os a visszaesés. A tavalyi év teljes volumene 334 703 m2 volt, ami arányosítva ugyancsak nagyjából a fele a 2019-es évinek.

A kihasználatlanság, azaz az üresedés ugyancsak szemléltető mérőszámként mutatja meg a drasztikus visszaesést, ugyanis összesen 356 196 m2-re nőtt, így ezzel egy év alatt 5,6%-ról 9,1%-ra emelkedett.

A negyedév során aláírt előbérleti szerződések volumene a 2019-es év azonos időszakában mérthez képest tizedére esett vissza, és mindössze 6 224 m2-t tett ki. A nettó kereslet csökkenése jól érzékelteti, hogy a járványhelyzetben a cégvezetők számára nem az irodahasználattal kapcsolatos döntések voltak a legfontosabbak; a nettó kereslet visszaesése az egy évvel korábbihoz képest mintegy 57%-os volt (48 496 m2). A szerződés-hosszabbítások továbbra is meghatározóak a keresleten belül, a teljes tranzakciós volumen 44%-a (37 809 m2) ilyen megállapodás volt.

Pál Tamás, az ESTON International Zrt. irodaügynökségének vezetője így nyilatkozott: Reméljük, hogy a tendencia 2021 második felére átfordul, így elkezdődhet egy lassú, de biztos visszarendeződés. Azt tapasztaljuk, hogy a tranzakciók visszaesése ellenére az utolsó negyedév során megnőtt az irodaigények száma. Sok tranzakció tolódott át az idei évre, ami bizony reményre ad okot, és tovább bizonyítja, hogy egészséges piacot talált be a vírus közel egy évvel ezelőtt.”

Salamon Adorján, a vállalat elnök-vezérigazgatója ugyanakkor rámutatott a számok méretére: 

„2020 utolsó negyedévében a budapesti irodapiaci üresedés mértéke elérte a 9,1%-ot. Átlagos munkaállomás mérettel számolva a jelenlegi üresen álló irodaterület annyi széket jelent, mint a Groupama Aréna és a Szusza Ferenc stadionok maximális befogadóképessége együttvéve. Pozitívan látom ugyanakkor a helyzetet, és hiszem, hogy a meccset év végére meg fogjuk nyerni közösen a bérlőkkel és a bérbeadókkal. Az elmúlt évek rengeteg minőségi irodaterületet termeltek ki, a játékosok pedig teljes erőbedobással alkalmazkodtak a megváltozott játéktérhez.”

Kattintson az elemzések megtekintéséhez:

Írja be a keresendő kifejezést.

Shopping Cart