Market Report 2020 H2

Mit látnak 2021-ben a befektetők, munkaadók, és tulajdonosok?

Budapest Irodapiac

Pál Tamás MRICS – Head of Office Agency, Tenant Representation

A tavalyi, 2020-as évben, a nemzetközi tendenciáknak megfelelően itthon is csökkent a teljes irodabérleti tranzakciók volumene. Az év végére azonban érezhetővé vált, hogy a piacot érintő pozitív változás mentén 2021-ben elindulhat a visszarendeződés, igaz, már sokkal árnyaltabban, mint ahogyan az első félévben azt sok piaci szereplő jósolta. A bérlők a kezdeti nehézség után úgy tűnik, hogy rendezik az irodai operációjukat, és a hibrid irodahasználat megjelenésével hosszabb távon is be fognak rendezkedni erre a működési formára. Fontos megjegyeznem azonban, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a kooperációs területekre és tárgyalókra, arányaiban nem fog lecsökkenni az irodaigény, hiszen szellősebb ültetési rend mellett megnövekszik az előbb említett terek aránya. Vízválasztó év áll előttünk, hiszen a munkavállalók igényeinek figyelembevétele nagyban fog függeni attól, hogy az adott cég az elmúlt egy évben mennyire kezelte rugalmasan az otthoni munkavégzést. Úgy látjuk, hogy a járvány várható lecsengése után egy hosszabb tesztidőszak fogja kezdetét venni, ahol évtizedekre is eldőlhet, hogy a rugalmas munkavégzés valóban jó alternatíva úgy, hogy megmarad a munkáltató érdeke és hatékonysága is.

Ipari és Logisztikai Piac

Kiss Ernő – Társigazgató, Head of Investment and Industrial

Az elmúlt időszak bizonytalansága sem tudta megroppantani az ipari és logisztikai ingatlanok piacát, hanem ellenkezőleg, a korábbinál is erőteljesebb verseny vette kezdetét, ahol az e-kereskedelmi szereplők robbanásszerű növekedésen mentek keresztül. Rekord alacsony üresedés és magasan stabilizálódó bérleti díjak jellemzik az egész szektort. Várakozásink szerint az átalakuló fogyasztói szokások okozta kereslet bővülés és a szűk kínálat a következő években is a fejlesztők és befektetők fókuszában tartja ezt a szegmenst. ár most látjuk, hogy az elindult, minden eddiginél nagyobb beruházások nem feltétlenül fogják kielégíteni az összes igényt, így a bérleti díjak stagnálása vagy csökkenése nem várható.

Ingatlanbefektetési Piac

Balogh Attila – Investment, Asset Management

Az utazási korlátozások tartós fennmaradásával egy, a hazai, erős vásárlóerővel rendelkező befektetői körnek kedvező piac alakulhat ki. Az eddig is közel 50%-os piaci részesedéssel bíró magyar szereplők sikeressége azon múlhat, hogy az eladók mennyire árérzékenyek, ami a jelen és várható gazdasági kilátások fényében nem elhanyagolható szempont. Ugyanakkor a határzár nem szabott gátat a nemzetközi akvizíciók terén: annak érdekében, hogy minél diverzifikáltabb és szaturáltabb portfólióval rendelkezzenek a hazai szereplők, látványos ütemben folytatódtak a lengyel, román, bolgár, görög és spanyol üzletkötések. Ez annak a ténynek is köszönhető, hogy külföldön magasabb hozamokat tudnak realizálni, tehát a következő időszakban izgalmas események szemtanúi leszünk.

Szeretne többet tudni a hazai piac helyzetéről?

Olvassa el riportjainkat és elemzéseinket

Kattintson és tekintse meg piacelemzéseinket

Írja be a keresendő kifejezést.

Shopping Cart