Hogyan kezeljünk irodaházakat a pandémia alatt

Az interjú eredeti formájában a realista.hu oldalon jelent meg.

sa

Az ESTON egyre jelentősebb PM-tevékenységet folytat, számos irodaház kezelését látja el. A pandémia azonban jelentős változásokat eredményezett a piacon, amelyek új módszereket igényeltek. Salamon Adorjánnal, az ESTON International elnök-vezérigazgatójával készítettünk interjút az aktuális kihívásokról.

A pandémia miatt felbolydult az irodapiac is. Hogyan realizálódtak a változások a mindennapokban?

A pandémia alatt két alapvető változást azonosíthattunk, amelyek valójában a bérlői funkció szerint két végletet is jelentettek. Az egyik szélsőséges megoldás – főként az állami bérlőknél – a folyamatos irodaházi operáció volt, amely megnövelt ózonos fertőtlenítési és egyéb takarítási szolgáltatásokkal járt együtt. A másik véglet – általában multinacionális vállalatoknál – a már mindenki számára ismert home office-szal párosuló munkarend bevezetése. De ez utóbbi változás, azaz a hibrid munkavégzés az üzemeltetőket nem viseli meg, hiszen ez inkább projektmenedzsmenti kérdés.

Többek között hatalmas kihívás olyan munkakörnyezetet teremteni az irodaházakban, ahová szívesen bejárnak a bérlők dolgozói.

Hamar feltették a bérlők a kérdést saját maguknak: megfelel a mostani irodánk a jelenlegi munkavégzésnek? E tekintetben az üzemeltetés oldalon nem beszélhetünk nagy változásról, ellenben a bérleményeken belül jelentős átépítési munkálatok zajlottak, amelyek az ültetési rend átalakítását, a technológiai fejlesztéseket és egyéb intézkedések implementálását jelentették.

Hogyan változtak a bérlői szokások, milyen új trendek jelentek meg?

Ha pontosabban szeretnénk fogalmazni, az irodapiaci szokások nem most alakultak át, hiszen folyamatosan alakulnak az aktuális trendeknek megfelelően, és mindig új fókuszpontokat azonosíthatunk. A cégek igényei nagyon változatosak, így lényegében azt nevezzük trendnek, amikor valamely speciális igény megjelenik szélesebb körben a bérlők között, és ez pedig most egyértelműen a hibrid modell.

Mit hoz a jövő az ingatlankezelési piacon? Melyek lesznek a PM szakemberek legfontosabb kihívásai, amelyekre különös tekintettel ügyelni kell az irodaházakban?

A jelenlegi piaci tendenciák óriási üzemeltetési költség-emelkedést jeleznek, ezeket mi előre is jeleztük. Az őrzés-védelem és a közművek áremelkedései elkerülhetetlenek. Mivel a legtöbb irodaházban ezek már optimalizálva vannak, így a tulajdonosok már nem tudnak költséget csökkenteni érdemben, vagyis az áremelkedés egy az egyben megjelenik az üzemeltetési költségben, amit a bérlők fognak megfizetni.

Írja be a keresendő kifejezést.

Shopping Cart