Kisokos

Sub-lease

Sublease=albérlet. Ha nincs a bérleti szerződésben úgynevezett break opció, akkor (általában költségoptimalizálási szempontokból) a sublease átmeneti megoldás lehet. A sublease egy olyan bérleti forma, amelynek során a (fő)bérlő a még élő szerződésén belül a kihasználatlan területeit albérletbe adja. Erre egyre több példát látni a hazai piacon is, hiszen mind a tulajdonos, mind a főbérlő érdeke az, hogy ne álljon üresen egy terület. Gyakorlatilag ez egy plug-and-play vagyis kialakított irodaterületet jelent az új bérlőnek (albérlő).

Rent review

A rent review (magyarul: bérleti díj felülvizsgálat) fogalma hazánkban még kevésbé ismert, pedig szerte Európában alkalmazzák valamelyik formáját, az ingatlanpiac minden szegmensében. Alkalmazása esetén a tulajdonos jogában áll a bérleti díj bizonyos időszakonkénti (általában 5 év) felülvizsgálata, a bérleti szerződés teljes időtartama alatt. Nyugat-Európai gyakorlatnak megfelelően javarészt 5 év eltelte után lép életbe ez a záradék, amely mind a bérlő, mind a tulajdonos érdekeit védi, azaz aktuális piaci információk alapján, egy harmadik fél (ingatlan-tanácsadó, szakértő) bevonásával egy új, racionális bérleti díj szintet határoz meg.

Space planning

A space planning, vagy más néven berendezési terv nem egyszerűen az irodaterület bebútorozását mutató terv. A space planning fogalma magába foglalja az iroda belső tereinek elrendezésén és bútorozási rajzán túl az irodaterület optimalizálásának folyamatát. Elkészítéséhez speciális szakmai ismeretekre van szükség; figyelembe kell venni egyebek mellett az irodaépület adottságait (pl. üvegfelületek, tájolás), az elhelyezni kívánt részlegen dolgozók létszámát, a cég és működési egységeinek napi tevékenységét, a tárolási kapacitás és az ügyfélforgalom várható nagyságrendjét, vagy akár a cég várható növekedési ütemét és tervezett piaci pozícióját.

Plug-and-play

Az informatikából átvett kifejezés. Az ingatlanok esetében már kialakított, gyakorlatilag kulcsrakész, azonnal használható bérleményt jelent.

GLA

GLA, vagyis Gross Leasable Area. Csak a bérelhető területet jelenti, nem tartalmazza a gépészeti területeket, lifteket, lépcsőházat, recepciót illetve az épület fizikai szerkezetének területét sem.

SZIT

Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság. (2011. CII. törvény)

Hozam

Pénzügyi értelemben a hozam egy befektetés megtérülésének mértéke. Lehet részvényhozam, ingatlanpiaci hozam, számítható százalékosan vagy nominál módon, lehet pozitív vagy negatív.

Írja be a keresendő kifejezést.

Shopping Cart