Egyedülálló Építészeti Örökség a Piacon

2024-06-03
10 perc olvasási idő

A XIII. kerület, Váci út 72-74. szám alatt található épület korábban a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) székházaként szolgált.

Budapest villamosenergia-szolgáltatása 1893. október 13-án kezdődött, amikor az akkori Magyar Villamos Művek (MVM Rt.) Váci úti telephelyén, a Tisza utcai üzemszárnyban létesített áramfejlesztőt üzembe helyezték.

József Pucher tervei alapján épült az L alakú épület, melynek a Tisza utcai és a Váci út 72. alatti szárnyát először 1895-ben bővítették, ezt több ütemű fejlesztés követte (1900, 1907, 1927, 1932). Az 1980-as évek közepén a Váci úti és Dráva utcai szárnyak homlokzatfelújításon estek át, az 1990-es évek elején pedig a Visegrádi utcai kazánház helyén az ELMŰ székház kulturális központját építették meg, amit később irodává alakítottak. Az épület 2006 óta áll kiemelt műemlékvédelem alatt, és a közelmúltbeli költözésig az ELMŰ székházaként funkcionált.

No items found.

Részletesebb információért Balogh Attila és Pickermann Luca kollégáink állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesüljön piaci hírekről és elemzésekről

Így megkapja legfrissebb híreinket és elemzéseinket közvetlenül a postaládájába.

Feliratkozással Ön elfogadja a Adatvédelmi szabályzatot.
Thank you! You have successfully subscribed to our newsletter!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
__wf_fenntartott_öröklés
Fedezze Fel Híreinket És Elemzéseinket

Maradjon naprakész legfrissebb piaci híreinkkel és elemzéseinkkel.

Fedezze fel az a magyar és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac legfrissebb híreit és elemzéseit az ESTON-tól. Merüljön el átfogó piaci jelentésekben és elemzésekben és tanulmányokban az  aktuális ingatlanpiaci trendekről.