Budapest Business Journal különriportja Salamon Adorjánnal

2018-08-17
3 perc olvasási idő

Gratulálok a 25 éves vállalkozásotokhoz! Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek?

A cég 1993-ban kezdte meg működését az ingatlanpiacon, és már korán bővítette szolgáltatási körét. 2004-ben professzionális megközelítésként kizárólag kereskedelmi ingatlanokra összpontosított. Az ESTON erős piaci pozíciót ért el és tart fenn ezen a területen, ahol fő versenytársai a legnagyobb globális ingatlan szolgáltatók helyi irodái. 2010 óta az ESTON egyedi megoldásokat kínál az ingatlankezelési iparágban is, ami az egyik legdinamikusabban fejlődő részlege lett a cégnek. 2017 szeptemberében az ESTON és a Savills szakmai együttműködést alakított ki annak érdekében, hogy kiterjesszék szolgáltatásaikat az intézményeknek és ingatlan vállalatoknak, akik Magyarországon szeretnének befektetni, valamint hogy a Savills széles európai irodahálózatán keresztül magyar ügyfeleket vezessenek be a szélesebb európai piacra. Jelenleg az ESTON csapata, piaci részesedése és éves forgalma a cég történetének legmagasabb szintjén áll, és biztosak vagyunk benne, hogy tovább növelhetjük ezt a jelenlegi piaci helyzetben.

Hogyan változott meg a piac a cég alapítása óta?

Teljes életciklusát láttuk az ingatlanpiacnak, gyors növekedéssel a '90-es évek elején, majd a válság érte. A piaci alapok újra folyamatosan javulnak, a piaci szereplők optimisták, mivel az ágazat egészsége visszaállt, és a rendelkezésre álló finanszírozás bőségesnek tűnik. A piac szerintem szegmentáltabbá vált, földrajzi és terméktulajdonságok szerint egyaránt, és a befektetők és fejlesztők frissítése (sok piaci szereplő cseréje) után a hazai vállalatok tevékenysége és piaci részesedése jelentősen megerősödött. Összefoglalva, a magyar ingatlanpiac érettebb és sokkal profibb, mint 25 évvel ezelőtt, és ugyanez igaz az ESTON-ra is.

Hogyan értékelné Budapest irodaingatlan piacát 2018-ban? Hogyan gondolja, hogy fog fejlődni?

A budapesti irodaingatlan piac egyre dinamikusabbá válik, így ez nagyon érdekes, ugyanakkor kihívásokkal teli környezet a ingatlan szakemberek számára. Az "A" osztályú irodák keresettek, és az irodabérleti tranzakciók időzítése rendkívül fontossá vált, mivel a földtulajdonosok még mindig erős tárgyalási pozícióban vannak. Fontos hangsúlyozni a gondos tervezés fontosságát, hiszen mi különleges szakértelemmel rendelkezünk bérlők és földtulajdonosok képviseletében. Ennek eredményeként az ESTON-t díjjal jutalmazták a Nokia Networks 25,000 nm-es tranzakciójáért, ami az "Év Irodai Tranzakciója" címet nyerte el; másrészről, egy 10,300 nm-es előbérleti szerződéssel sikeresen hozzájárultunk a Fundamenta áthelyezéséhez a Hill Side Offices projektbe, ami a legnagyobb előbérlet volt 2017-ben. A fejlesztési tevékenység idén fokozódik, ami ideiglenes, bár nem tartós megállást hozhat a piaci trendekben.

Vannak nyilvánvaló trendek azonosíthatóak?

A dinamikusan csökkenő üresedés egyértelmű jele az irodakereslet meghaladja az ellátást. 2018-ban több iroda is elkészülhet, mint az utóbbi három évben összesen (260,000 nm); másrészről az épülő irodák előzetes elfoglaltsága nagyon vonzó. A bérleti díjak emelkednek, miközben a hozamok továbbra is csökkennek, és nagy kereslet van a fejlesztési telkek iránt. A fejlesztők továbbra is hisznek a bővülésben, és én is látni lehetőségeket, piaci réseket, ahol értéket lehet teremteni. Úgy gondolom, hogy a földtulajdonosok fenntarthatják erős tárgyaló pozíciójukat 2018-ban, ami tükröződik a bérleti díjak növekvő különbségében az különböző irodaosztályok között.

És mi a helyzet az befektetési piacon? Hogyan változott ez az évek során, és mit jósol a jövőre?

Történelmileg hosszú ideig a német befektetők dominálták a piacot. A válság után és a portfóliók átszervezése után új befektetők jelentek meg különböző kockázati érzékenységgel. Világos, hogy a magyar ingatlanbefektetési piac helyreállt, és az befektetési volumenek egészséges szintre tértek vissza. Az is észrevehető, hogy növekvő fontosságot kapnak a helyi befektetők; a magyar entitások befektetései az éves befektetési volumen 40%-át tették ki, mivel figyelmük a drágább eszközökre irányult. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi trend 2018-ban is folytatódik.

Összehasonlítva a 25 éves vállalkozási tapasztalatot, az ingatlankezelés viszonylag új terület Önök számára, de már több díjat is nyertek. Mit tulajdonítanak sikerüknek?

Rugalmas és megbízható alapokon nyugszik szakmai szolgáltatásaink, különösen igaz ez az ingatlankezelés területén. Szakértőket alkalmazunk, akik figyelmet fordítanak a részletekre, és elkötelezettek a legmagasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása iránt ügyfeleink számára. Az általunk kezelt irodaházak portfóliója, amely most már több mint 200,000 nm, folyamatosan és dinamikusan növekedett az ingatlankezelési osztály alapítása óta, és biztosak vagyunk benne, hogy 2018-ban is tovább növelhetjük piaci részesedésünket.

Forrás: Budapest Business Journal (May 4 – May 17, 2018)

No items found.

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesüljön piaci hírekről és elemzésekről

Így megkapja legfrissebb híreinket és elemzéseinket közvetlenül a postaládájába.

Feliratkozással Ön elfogadja a Adatvédelmi szabályzatot.
Thank you! You have successfully subscribed to our newsletter!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
__wf_fenntartott_öröklés
Fedezze Fel Híreinket És Elemzéseinket

Maradjon naprakész legfrissebb piaci híreinkkel és elemzéseinkkel.

Fedezze fel az a magyar és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac legfrissebb híreit és elemzéseit az ESTON-tól. Merüljön el átfogó piaci jelentésekben és elemzésekben és tanulmányokban az  aktuális ingatlanpiaci trendekről.